Schmidt Mária

Schmidt Mária: Szuverenitásunkat azért kell megőriznünk, mert az senki másnak nem fontos

Szuverenitásunkat azért kell megőriznünk, mert az senki másnak nem fontos – jelentette ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Tranzit Választások éve  változások éve című tavaszi konferencián megtartott előadásában.

Schmidt Mária a közösségi médiában élőben közvetített, Világok (H)arca - milyen lesz az új korszak? című előadásában történelmi áttekintést adva az elmúlt időszak meghatározó eseményeiről azt mondta: évszázadok óta az a kérdés, hogy ki lesz Európa ura.

Napóleon idején ez nem sikerült a franciáknak, majd a britek vették át az irányítást, a német császárság létrejötte pedig egy új erőközpontot hozott létre a kontinens közepén. Az első világháború azonban mindent megváltoztatott az Egyesült Államok belépésével, és elkezdődött az "amerikai évszázad" - mondta.

A második világháború utáni hidegháborús időszakban mindent felülírt a két fél szembenállása, és míg az "amerikanizáció" teljes sikerrel járt a kontinens nyugati oldalán, a keleti felén a "szovjetizáció" egyáltalán nem.

A Szovjetunió bukása után pedig az Egyesült Államok megkezdte Európa keleti részének "amerikanizációját" is.

Schmidt Mária ennek kapcsán rámutatott: míg Kelet-Európából Gorbacsov kivonta megszálló csapatait, Németországból az amerikai katonák nem mentek el, és ezt senki sem tette szóvá nekik.

Megjegyezte: Európa teljesen beállt az Egyesült Államok mögé, politikailag nincs önálló akarata, sőt egyfajta elitválság is sújtja.

Az állam erkölcsi és szociális kérdésekben egyre aktívabb, míg hagyományos feladatokat kiszervez civileknek - vélekedett Schmidt Mária.

Szerinte a nyugati világ válságban van, amelynek a gazdasági mellett demográfiai dimenziója is van. A civil szervezetek irányításával végrehajtott "lakosságcsere" által miközben a kereszténység és a keresztény értékek vesztenek erejükből, olyan emberek jelennek meg, akik erős identitással rendelkeznek, és életüket más vallási előírások szabják meg.

Schmidt Mária szerint ma Magyarország ugyanabban a helyzetben van, mint a Hunyadiak korában, és a nyugattól most sem kapunk segítséget az országot fenyegető veszéllyel szemben.

Szuverenitásunkat azért kell megőriznünk, mert az senki másnak nem fontos - mutatott rá, hozzátéve, hogy a honfoglalás óta meg tudtuk védeni azt, és most is minden erőnkre szükség lesz.


Forrás: MTI